Samantha en Max

Lees het artikel

Lastig om als starter aan je eerste baan te komen? Of telkens worden afgewezen omdat je niet over voldoende werkervaring beschikt?

Wij matchen jouw DNA met de banen in ons netwerk. Hierdoor kijken we verder dan je CV lang is.

Zo'n DNA-match hebben we ook uitgevoerd voor Samantha en Max. Zij zijn inmiddels in een compleet andere branche aan het werk als waar ze voor gestudeerd hebben.

Hoe ben je aan je huidige baan gekomen?

Samantha: Na veel solliciteren en “niet genoeg ervaring” kwam ik via een oud klasgenoot op de site van ViaSiers terecht. Zij konden mij een baan bieden die technisch goed bij mijn achtergrond past, met de optie voor doorgroeimogelijkheden.

Max: Ik heb mij verdiept in de vacature die openstond voor tekenaar en zag al gelijk dat je niet perse een technische opleiding nodig had. Dit sprak mij aan aangezien ik gestudeerd heb voor marketing & communicatie maar wel interesse heb voor techniek.

Wat houdt het werk van tekenaar eigenlijk in?

Max: Heel simpel gezegd tekenen maar dan niet met een potlood en papier (zoals het vroeger ging) maar in Autocad. Dit is een speciaal programma waar wij bestanden in kunnen verwerken en in kunnen tekenen. Ik teken momenteel waterleidingen in voor Vitens en Evides.

Met welke werkzaamheden begon je?

Samantha: Toen ik bij Siers binnenkwam was net de nieuwe WIBON (Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken) regelgeving ingegaan. Dit betekende dat Siers vóór 1 juli 2019 voor de netbeheerders, waar wij de WION werkzaamheden voor deden, alles op de nieuwe manier aan het kadaster moesten leveren. Dit hield in dat alle visuele kabel en leidingdata, naar een databaseformaat omgezet moesten worden.

En wat vond je het moeilijkste / uitdagendst in het begin?

Samantha: Het leren kennen van de verschillende disciplines. Om de WIBON taken goed uit te kunnen voeren was het belangrijk dat ik wist hoe bijvoorbeeld een laagspanningsnet in elkaar zit, hoe een rioolnetwerk in elkaar zit, welke materialen er zijn en welke velden er verplicht waren voor de WIBON.

Max: In het begin vond ik het sowieso wel wennen om 8 uur achter elkaar te werken, aangezien ik net van school kwam.

Hoe heb je de functie van tekenaar eigen gemaakt?

Max: Door middel van probleem oplossend denken en mijn eigen tekenstijl toe te passen wat natuurlijk wel moet aansluiten bij de tekenstijl van de opdrachtgever.

Samantha: Met al mijn werkzaamheden probeer ik de meest efficiënte manier te vinden om data te verwerken. Als er zaken zijn waarvan ik een makkelijkere manier heb gevonden probeer ik deze te delen met mijn team zodat we nog beter kunnen werken.

Wat vind je het leukste aan dit werk?

Samantha: Elk project wat binnenkomt is anders. Eigenlijk kom je elke dag wel weer iets nieuws tegen. Dit zorgt ervoor dat het werk niet repetitief wordt en je eigenlijk altijd wel een andere puzzel hebt om op te lossen.

Max: Het werken in een team en elkaar helpen waar nodig. Ook de feesten die Siers organiseert buiten het werk om zijn super om mee te maken. Gezelligheid hoort er natuurlijk ook bij, naast het harde werken.

Waarom ben jij goed in dit werk?

Max: Ik vind dat ik probleemoplossend denk en goed kan werken in een team. Daarnaast ben ik een sociaal persoon die graag mensen helpt.

Samantha: Ik probeer in bestaande methodes efficiëntere manieren te vinden om te werken. Sommige handelingen kunnen makkelijker en kosten dan veel minder tijd. Buiten dat zorg ik er altijd voor dat alle aspecten van de projecten bekeken zijn. Het is een combinatie van goed opletten wat je nodig hebt, achter zaken aangaan als er onduidelijkheden zijn en je werk goed controleren voordat het richting de opdrachtgever gaat.

Waarom zou iemand (volgens jou) bij Siers (infraconsult) moeten beginnen als tekenaar?

Samantha: Het is erg dynamisch werk, en het geeft een hele stevige basis voor eventuele andere functies binnen Siers.

Max: Je krijgt veel verantwoordelijkheid binnen het team. Het mooiste vind ik projecten waarbij ik projectverantwoordelijke ben. Buiten het werken om is het team erg gezellig!

aan het woord

Samantha en Max
Lastig om als starter aan je eerste baan te komen? Of telkens worden afgewezen omdat je niet over voldoende werkervaring beschikt?
Terug naar overzicht