Jessica Slot

Lees het artikel

Jessica Slot, wij kennen jou als een enthousiaste HR-professional met een bewezen track-record bij, en voor, verschillende grote bedrijven in Twente.

Jij weet hoe je doelen van organisaties kunt omzetten naar een HR-strategie die zorgt voor meerwaarde. Ongetwijfeld zullen veel strategieën raakvlakken hebben gehad met het vinden en werven van ‘jong talent’.

Vanuit ViaSiers merken wij vaak dat jonge talenten het moeilijk vinden te bepalen welke richting ze op willen en bij welk bedrijf ze terecht kunnen met hun competenties.

Hoe kijk jij hier tegenaan?

Het is heel begrijpelijk dat het lastig is voor jonge talenten om te bepalen welke richting zij op willen. Vaak heb je alleen een (beperkte) indruk gekregen via stages en de theorie in de schoolbanken. Mijn advies is om je tijdig (laatste of een-na-laatste studiejaar) te gaan verdiepen in de arbeidsmarkt in de regio waar je graag wilt werken. Jonge talenten zijn enorm waardevol voor veel bedrijven. Zij willen maar al te graag met jou in gesprek en tijd voor je vrijmaken. Neem de regie in eigen hand door vrijblijvend gesprekken aan te gaan met HR-adviseurs en recruiters van uiteenlopende bedrijven. Verdiep je in de “werken bij websites” van de organisaties, want die sites geven je vaak een goed beeld van de cultuur en kernwaarden van het bedrijf. Daarmee creëer je een breed beeld en kun je een beter onderbouwde keuze maken. Door zelf de regie te nemen, laat je direct je proactieve en zelfstandige houding zien.

Welk advies wil je jong talent meegeven als zij starten met het zoeken naar een baan?

Neem de regie in eigen hand: Ga op onderzoek uit. Vraag bijvoorbeeld eens aan vrienden en familie hoe zij jou zien. Bedenk daarnaast ook goed wat bij jou past qua cultuur. Waar krijg jij energie van en wat vind jij belangrijk in jouw eerste baan? Leg die uitkomsten naast de kernwaarden van het bedrijf en de cultuur die je proeft via de website en/of bedrijfsfilm. Dat helpt je al in een eerste selectie.

Stel, ik doe een open sollicitatie, wat doe jij hier als HR-professional dan mee?

Ik kijk naar aanknopingspunten ten aanzien van opleiding, vaardigheden en competenties op het cv. En natuurlijk lees ik graag de motivatie waarom jij juist bij onze organisatie solliciteert. Als uit jouw brief blijkt dat jij je hebt verdiept in ons en je hebt dat gekoppeld aan de eigen persoonlijke waardes, overtuigingen en competenties én dat past bij onze organisatie en de huidige of toekomstige behoefte? Dan ga ik al snel over tot een eerste kennismaking. De persoon achter het cv blijft tenslotte altijd het allerbelangrijkst.

Wat als ik heel graag bij een technisch bedrijf wil werken, maar ik heb geen technische opleiding. Heeft het dan zin om te solliciteren?

Ik zou adviseren om het altijd te proberen en te onderbouwen waarom je deze stap maakt. De arbeidsmarkt in de techniek is krap. Dat maakt dat veel bedrijven bereid zijn te investeren in de juiste opleiding en ontwikkeling, als je maar de juiste instelling en motivatie hebt. Vaak maakt een bedrijf op hun website al wel duidelijk dat ze een opleidingstraject hebben waar je ook zonder technische opleiding in kunt stromen. Vaak staat bij vacatures wel aangegeven of het echt noodzakelijk is om een technische opleiding te hebben afgerond of dat alleen affiniteit gewenst is.

Jij hebt duizenden cv’s gezien. Waar let jij voornamelijk op bij een cv?

Ik let op een persoonlijke touch. Denk daarbij aan een korte persoonlijke pitch waarbij je ook iets over jezelf verteld. Daarnaast vind ik het belangrijk dat jouw cv duidelijk en overzichtelijk is. Maak gebruik van duidelijke blokken. Vermeld alleen relevante zaken m.b.t opleidingen, cursussen en werkervaring. Als starter heb je natuurlijk nog niet zoveel ervaringen. Benoem dan ook vooral je bijbanen, activiteiten naast je studie en eventuele vrijwillige activiteiten bij de sportclub of iets dergelijks. Zorg voor een goede opbouw en probeer je cv op één pagina te krijgen.

Wanneer ervaar jij een sollicitatiegesprek als prettig? En hoe heb ik hier als sollicitant invloed op?

Ik vind het belangrijk dat het geen vragenvuur wordt en dat de sollicitant zich op zijn gemak voelt. Zo’n gesprek is altijd spannend en het ligt in eerste instantie vooral bij mij om iemand op zijn gemak te laten voelen. Ik wil graag de persoon achter het cv leren kennen, dat bepaalt in de kern tenslotte hoe iemand om gaat met bepaalde situaties. Daarnaast vind ik het prettig wanneer van beide kanten vragen worden gesteld. Dan ontstaat er echt een gesprek. Hoe heb je hier als sollicitant invloed op? Geef gewoon aan dat je het best spannend vindt als dat zo is. Dat breekt vaak al het ijs. De vraag om jezelf voor te stellen komt altijd, dus denk daar vooraf goed over na:  Wat wil jij over jouzelf vertellen? Zoek daarin de juiste balans tussen persoonlijke en zakelijke informatie. Verdiep je in de organisatie en laat dat ook blijken tijdens het gesprek door vragen te stellen. Probeer zo concreet mogelijk antwoord op vragen te geven door ze te koppelen aan praktijkvoorbeelden. Benoem echt wat jouw rol was, welke acties heb je genomen, wat het resultaat was en wat je ervan hebt geleerd. Probeer weg te blijven bij sociaal wenselijke antwoorden en kom gewoon uit voor je eigen mening en standpunt.

Welke don’ts in sollicitaties heb jij meegemaakt?

Dan verval je vaak in voorspelbare antwoorden, maar ik ga er toch een paar noemen:

  • Teveel doorslaan naar privé. Een persoonlijke touch is goed, maar je hele levensverhaal vertellen is niet nodig
  • Te laat komen zonder reden of signaal
  • Negatief uitlaten over vorige werkgever
  • Duidelijk onvoorbereid het gesprek ingaan

aan het woord

Jessica Slot
Verdiep je in de “werken bij websites” van de organisaties. Die geven je vaak een goed beeld van de cultuur en kernwaarden van het bedrijf.
Terug naar overzicht